every building is a materialdepot

KUBUS partner van Madaster

US is officieel partner geworden van Madaster Services. Al direct na de start van Madaster, in februari 2017, heeft KUBUS zich verbonden aan Madaster en was KUBUS één van de Kennedy’s. De afgelopen jaren heeft KUBUS Madaster dan ook geadviseerd over integratie met BIM en is gewerkt aan koppelingen met Archicad, Solibri en BIMcollab. Dat KUBUS nu een partnerovereenkomst tekent met Madaster Services is een logische volgende stap.

Madaster

Madaster is een onafhankelijk publiek platform met als doel wereldwijd afval te elimineren. Madaster fungeert als een online bibliotheek waarin gebouwen en de daarin toegepaste materialen en producten worden gedocumenteerd. Vanuit Madaster kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Een materialenpaspoort bevat informatie over de kwaliteit en de herkomst van de materialen en hun huidige locatie. Dit maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen eenvoudiger. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen.

Veel digitale informatie over een gebouw, waaronder fysieke en functionele kenmerken, bevindt zich in een Building Information Model (BIM). Gedurende de ontwerp-, bouw-, beheer- en onderhoudsfase worden hier gegevens aan toegevoegd en gekoppeld zodat bouwpartners integraal kunnen (samen)werken met deze verrijkte modellen. KUBUS is softwarespecialist op het gebied van BIM en maakt het dankzij de integratie van materialendatabases mogelijk om BIM modellen beter en automatisch gereed te maken voor Madaster.

In 2017 ontwikkelde KUBUS reeds regels binnen Solibri en BIMcollab Zoom om de eisen van Madaster te controleren en valideren. In 2018 ontwikkelde KUBUS een complete workflow vanuit Archicad naar het Madaster platform. Hiermee kunnen BIM-modellen eenvoudig worden voorbereid om een materialenpaspoort vanuit het Madaster platform te genereren.

KUBUS heeft als Kennedy van Madaster de ontwikkelingen van het Madaster Platform vanaf het begin ondersteund. Nu gaan we als partners verder samenwerken door technische integratie van verschillende softwareoplossingen. De koppeling van de materialendatabases is daarin de eerste stap. Ik kijk uit naar onze verdere samenwerking de komende jaren.

Martijn Oostenrijk, directeur Madaster Services

Madaster levert een wezenlijke stap op weg naar een circulaire gebouwde omgeving. Daarmee sluit zij perfect aan bij onze visie. Wij zijn verheugd dat de reeds bestaande intensieve samenwerking nu wordt verstevigd door dit partnerschap. De komende tijd zullen onze klanten wereldwijd hier zeker van gaan profiteren.

Ronald de Graan, directeur productmanagement KUBUS