Van 3D model tot 3D geprinte maquette met Archicad

Van 3D model tot 3D geprinte maquette met Archicad

Tapperworks, gevestigd in Aalst-Waalre bij Eindhoven, houdt zich al sinds 2006 bezig met architectuurvisualisaties en sinds enkele jaren ook met maquettes. Eigenaar Jeroen Tapper buigt zich met zijn 30 jaar ervaring over de verschillende architectuurprojecten die zijn bureau passeren. Met behulp van 3D-print technieken brengt hij deze vervolgens tot leven in een unieke en kleurrijke maquette.

Van tekening tot maquette

Voordat een 3D geprinte maquette realiteit kan worden, wordt er een hoop werkt verricht. De architect van het te visualiseren project levert bij Tapperworks een 3D-model aan, welke vervolgens door Jeroen deskundig bestudeerd wordt. “Om een model printbaar te krijgen mag geen enkel onderdeel los zitten. Zelfs als er maar een millimeter tussen zit geeft de printer een error en kan het model niet geprint worden”, aldus Jeroen. Met behulp van Archicad wordt het model opnieuw gemodelleerd of aangepast en opgewerkt met details. Ook worden er regelmatig onderdelen samengevoegd om dubbele lijnen en overlapping te voorkomen. Wanneer er renders of animaties nodig zijn, gebruikt Jeroen momenteel het liefst TwinMotion.

Een render van enkele woonhuizen, gemaakt door Jeroen in TwinMotion.

Op de vraag waarom Jeroen ruim 16 jaar geleden voor Archicad gekozen heeft, geeft hij een duidelijk antwoord: “De software is slim, intuïtief en zeer geschikt voor bouwkundige modellen. Bovendien is het heel makkelijk te leren, zeker als je de Archicad basiscursus volgt.” 
 
Bij het 3D printen van onderdelen voor zo’n maquette loop je ineens tegen allerlei struikelblokken aan waar je vooraf niet aan denkt. Omdat Jeroen geen referenties heeft om op terug te vallen zoekt hij al jaren zelf alles uit. “Door de jaren heen heb ik een ruime bibliotheek van 3D-modellen, materialen en texturen opgebouwd die vaak ook geschikt zijn voor 3D printen. De textuur van een baksteen is op zo’n kleine schaal bijvoorbeeld niet te printen, dus zoek ik naar een alternatief. Als ik er zelf niet uit kom om het 3D-model printbaar te maken helpt Shapeways me met het laatste stukje”, vertelt Jeroen. 

Zelf de mogelijkheden van Archicad ontdekken?

Neem gratis en vrijblijvend deel aan een online groepsdemo. Een van onze BIM Consultants neemt je in een half uurtje mee in de verschillende mogelijkheden van Archicad.

Een render preview van project ‘The Village’ waar Jeroen een maquette voor gemaakt heeft via 3D-printen. 

De uitdaging: 5 gebouwen en 94 appartementen

Project ‘The Village’ in Veldhoven omvat maar liefst 94 appartementen, verspreid over 5 gebouwen. Nadat Jeroen van de architect het model via een IFC-bestand heeft ontvangen kan hij aan de slag. Omdat dit project vijf gebouwen heeft wordt eerst uitgezocht of er herhaling in het model zit. Kunnen bepaalde delen gekopieerd worden, of is elk onderdeel van dit project volledig uniek? Van onder tot boven wordt het hele project bestudeerd, opnieuw gemodelleerd waar nodig en opgewerkt met details en texturen. “Zelfs de grondplaat waar de maquette op staat heb ik in Archicad gemaakt”, vertelt Jeroen trots. 

Een close-up van project ‘The Village’. Je ziet hier onder andere de balkons, welke opnieuw gemodelleerd zijn om vervolgens als losse onderdelen geprint te worden. Een behoorlijke klus. 

Een van de uitdagingen van ‘The Village’ was de omvang. Jeroen legt uit: “Sommige gebouwen waren te groot om in één keer te printen of moesten uit verschillende materialen geprint worden. Ik moest gebouwen dus opsplitsen in meerdere losse delen en achteraf weer in elkaar zetten, want ook in twee stukken paste het lang niet altijd in de printer. Maar ik liep ook tegen dingen als regenpijpen aan. In het originele 3D-model zijn die niet aan het gebouw vast gemodelleerd. In Archicad moest elke regenpijp daarom eerst beugels krijgen, anders kon ik ze niet printen”. Na het succesvol printen van een eerste deel als test kon er doorgepakt worden. Alle onderdelen kwamen tot leven in een prachtige 1:100 schaal maquette die nu de ontvangsthal van opdrachtgever Bouwbedrijf Th. van Kasteren verrijkt.

De overstap naar Archicad van Élan architecten

Overstappen naar andere software is een grote beslissing. In deze online sessie van Architects in Ctrl met Élan architecten blikken we samen met Lawrence Bessemans terug op hoe de overstap destijds bij hen is verlopen.