Archicad heeft ons het leven aanzienlijk makkelijker gemaakt

Archicad heeft ons het leven aanzienlijk makkelijker gemaakt

Een overstap naar BIM lijkt haast onvermijdelijk. Maar levert het nu effectief zoveel voordeel op als iedereen loopt te roepen? Laura Janssens van BOGDAN & VAN BROECK vertelde hun verhaal over werken met Archicad. Hoe beleefden zij de overstap? Welke valkuilen kwamen ze tegen? En zouden ze nog terug willen? Haar boodschap is duidelijk: “Archicad heeft ons het leven veel makkelijker gemaakt.”

BOGDAN & VAN BROECK is gevestigd in Brussel en opgericht in 2007 en hebben intussen ruim tien jaar ervaring in onderzoek, ontwerp en ontwikkeling van architectuur en stedenbouw met een focus op de transformatie en verdichting van steden. De ontwerpen zijn zeer breed, van renovatie- tot nieuwbouwprojecten.

De overstap naar Archicad

BOGDAN & VAN BROECK maakte de overstap naar de Archicad eind 2017 en heeft nu 13 licenties. Laura: “Bij ons moet iedereen kunnen werken met de software, we hebben geen BIM-verantwoordelijke. We verlangen veelzijdigheid van elk van onze werknemers. In 2017 volgden een aantal van onze werknemers de vierdaagse Archicad-cursus in Hasselt, waarna ze hun kennis hebben doorgegeven aan hun collega’s.”

Alles in één pakket

Janssens haalde meerdere redenen aan waarom BOGDAN & VAN BROECK overstapte naar Archicad. “Een van de redenen is om zowel 2D- als 3D-software in één pakket te hebben. De combinatie van 2D-tekeningen en een 3D-model wordt steeds vaker gevraagd door klanten. Vroeger tekenden we in 2D en hadden we daarnaast vaak een ander programma nodig om die tekeningen om te zetten naar 3D. Als je jouw eigen model gemodelleerd hebt, is het in Archicad gemakkelijk is om bijvoorbeeld een opgewerkte isometrie te maken en je hebt ook geen andere software nodig om te renderen. Archicad heeft ons het leven gewoon veel makkelijker gemaakt. Toen we de overstap naar BIM wilden maken, hebben we ook gekeken naar andere BIM-software, maar het gebruiksgemak van Archicad was gewoon veel beter. Archicad is echt gemaakt voor architecten. Eenvoudige schema’s voor wedstrijdontwerpen of collages waarin gevelaanzichten en sneden worden gecombineerd en waaraan zelfs texturen worden toegevoegd: het kan allemaal in Archicad. Ook 2D-tekeningen kan je in Archicad al heel mooi opwerken en de combinatie met 3D zorgt ervoor dat in een ontwerp echt elke hoek en dus ook elk mogelijk probleem zichtbaar wordt. Ook puntenwolken – bij renovatieprojecten doen wij de opmetingen niet zelf – kunnen heel gemakkelijk worden geïntegreerd in Archicad.”

Tijdwinst en verminderen van faalkosten

Een tweede voordeel is volgens Janssens de efficiëntie en tijdswinst die werken met Archicad oplevert. “Al moet ik er wel bij vertellen dat je die pas echt voelt na verloop van tijd, wanneer je er beter mee kan werken. Je moet er daarvoor wel op letten dat je al van in het begin heel veel input in je model steekt, ook al heb je dat in het begin nog niet meteen en haal je die er pas later uit.

Een derde en laatste grote troef van Archicad is natuurlijk de budgetbewaking. Wanneer je BIM’t en met verschillende partijen aan hetzelfde model werkt, worden conflicten veel sneller gedetecteerd, wat de faalkosten natuurlijk aanzienlijk of zelfs helemaal naar beneden haalt.”

Goede nazorg

Bij de overstap liep evenwel niet álles even vlot. “Vooral het omzetten van onze bureautemplate had wat voeten in de aarde”, vertelde Janssens. “In ons 2D-tekenprogramma hadden we een heel specifieke manier van tekenen en die wil je dan graag een beetje bewaren in Archicad, maar dat kan natuurlijk niet. Ik moet wel zeggen dat KUBUS ons op dat vlak heel goed geholpen heeft. Na de opleiding zijn ze nog twee dagen naar ons kantoor gekomen om ons daarbij te helpen. Ook op de telefonische helpdesk en de mogelijkheid welke vraag dan ook te mailen, hebben we vaak een beroep gedaan. Daarnaast was het Helpcenter van KUBUS heel handig, net als de ArchiCafé’s die KUBUS organiseert.”

“Samengevat: wij zijn heel tevreden dat we de overstap naar werken met Archicad hebben gemaakt. En we leren zelfs nog elke dag bij. We zouden iedereen aanraden hetzelfde te doen”, besloot Janssens.

Benieuwd naar andere Architects in Ctrl?