Wielfaert Architecten en de overstap op Archicad

Wielfaert Architecten en de overstap op Archicad

Hoe pak je de overstap op Archicad aan? Welke projecten lenen zich ervoor? Vanaf wanneer ervaar je tijdwinst? Als je de overstap op Archicad overweegt, heb je vast vragen. In dit blog beantwoordt Willem De Smet, werkzaam bij Wielfaert Architecten, vragen die te maken hebben met de overstap op Archicad. Wielfaert Architecten maakten de overstap twee jaar geleden en spreekt dus uit ervaring.

Zijn jullie in één keer of in delen overgestapt? Hoe is dit bevallen?

Wij hebben het in twee keer gedaan. Op dat moment hadden wij 16 mensen die de overstap naar BIM wilden maken. Twee keer 8 personen met een half jaar ertussen. Waarbij vooral eerst de tekenaars zijn overgestapt omdat zij dan de mensen die bijvoorbeeld projectopvolging doen kunnen helpen met Archicad. Bij beide groepen is het eigenlijk vrij vlot gegaan. De tweede groep was blij dat ook zij eindelijk de overstap konden maken.

Hebben jullie een specifiek project gekozen voor de overstap?

Voor ons was het eerst belangrijk dat de plannen uit Archicad vergelijkbaar waren met de plannen die we daarvoor uit Autocad kregen. We zijn daarom gestart met één of twee kleine projecten die we dankzij een goede basis perfect konden opmaken. Eigenlijk heeft één persoon het project effectief opgepakt en om de zoveel tijd zijn we met een paar personen samen gaan zitten om feedback te geven. In het begin hebben we ons dus gefocust op een klein project waarvan de basis perfect is uitgewerkt, waarna we op dezelfde manier grotere projecten konden aanpakken.

Zijn jullie na deze initiële fase alle nieuwe projecten in Archicad gestart?

Jazeker. Na die fase kon de eerste groep alle nieuwe projecten starten in Archicad. Ook hebben we projecten die nog niet in bouwaanvraag zaten in Archicad uitgewerkt.

Webinar: naadloos overstappen op Archicad, hoe pak je dit aan?

Vul het formulier in en ontvang de opname.

Wat waren de grootste obstakels waar jullie tegen aanliepen?

Ik denk dat het meeste werk heeft gezeten in het ontwikkelen van de ‘’basis’’, of eigenlijk de ‘’basisfile’’. Veel problemen hebben we eigenlijk niet gehad. Soms kun je iets niet vinden of lukken bepaalde handelingen niet, maar daar helpt de KUBUS helpdesk je weer verder mee, die zijn expert. Dus al met al hebben we geen grote problemen gehad.

Hebben jullie verschillende collega’s benaderd voor input bij de keuze?

Ja. Wij werken met meerdere teamleiders die hebben meebeslist. Een aantal van hen was al bekend met Archicad. Uiteindelijk heeft ongeveer 1/3 van het kantoor mee mogen beslissen.

Hoe is het leerproces verlopen?

Het is denk ik erg persoonsafhankelijk. Bij ons is het bij de meeste personen vlot gegaan. Het voordeel is dat we veel jonge mensen hebben die op school al in aanraking zijn gekomen met Archicad. Ik denk dat 3 maanden een goede referentie is. We hebben ook de Archciad basiscursus gevolgd. Daar leer je gewoon echt de basis van het programma en hoe je er goed mee kan beginnen.

BIM Consultant Gijs Verhagen: ”De Basiscursus die wij aanbieden is er op gericht dat je niet alleen weet waar alle knoppen zitten, maar ook echt het project, proces en Archicad te doorgronden. Dus hoe begin je met een project, hoe werk je efficiënt en hoe werk je op een maatvaste manier.”

Willem volgt daarop: ”De cursus was voor ons een belangrijke stap in het starten en werken met Archicad. De belangrijkste zaken in Archicad vind ik de overlays. Het is erg makkelijk om met enkele klikken het bouwaanvraagplan naar verkoopplan naar uitvoeringsplan te gaan zonder alle hedges opnieuw te moeten aanpassen.”

Wat betekent BIM’men voor jullie?

Hangt af van de grootte van het project. Wij vinden persoonlijk BIM nog een vaag begrip. We weten dat er heel veel mogelijkheden zijn die we niet gebruiken.

Tot welk niveau worden projecten in BIM uitgewerkt?

Het 3D tekenen zelf gebeurt in Archicad en zeker ook op gevels en snedes vlak wordt het uiteraard gebruikt. Wat we nog niet tot weinig gebruiken is het werken met OpenBIM waarmee je vooral samenwerkt met andere partijen.

Wat was de rol van KUBUS in het overstaptraject?

Om te starten hebben we de Archciad basiscursus gevolgd. Daar leer je nogmaals echt de basis om te kunnen starten. Daarnaast kun je als KeyMember gebruik maken van de Helpdesk. Hier heb ik erg veel aan gehad. Tot slot werd er door KUBUS aangeboden om langs te komen voor maatwerk. Dat houdt in dat zij langskomen op kantoor om je te helpen met project(en) in Archicad. Daar hebben wij gebruik van gemaakt toen de eerste ”basis” was gevormd. Na het maatwerk konden we de basis uitbreiden en toepassen op meerdere gezinswoningen. Ongeveer anderhalf jaar later is er nog iemand langsgekomen van KUBUS om de Meetstaat Manager te kunnen generen met 3D.

Benieuwd waarom andere architecten voor Archicad kiezen? Lees ons E-book!

Alles wat jij wil weten over Archicad gebundeld.