Hoe je Solibri kan gebruiken als je met Revit werkt

Hoe je Solibri kan gebruiken als je met Revit werkt

Het gebruik van de BIM-basis ILS (Informatie Levering Specificaties) is nog altijd groeiend, zowel inhoudelijk als in het toepassen binnen BIM projecten. Eén van de eerste regels binnen dit afsprakenstelsel is het delen van informatie op basis van IFC. Je zal dus ook steeds vaker IFC-datamodellen moeten delen. Nu kun je natuurlijk met je eigen gereedschap lezen en schrijven, maar een export maken naar een ander formaat kan soms best even spannend zijn. Hoe weet je of alles op de juiste manier is verwerkt en dat er geen fouten zitten in de informatie die je gaat delen?

Solibri is een modelchecker in de ruimste zin van het woord. Met Solibri controleer en beoordeel je IFC-modellen. Je krijgt snel inzicht in de kwaliteit van je model voordat je de informatie daadwerkelijk deelt met anderen.

De juiste informatie exporteren

Bij een export kan je alleen gebruikmaken van de informatie die in het model binnen jouw eigen modelleersoftware aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan classificatielabels. Die kunnen alleen worden geëxporteerd als ze ook daadwerkelijk in het model aanwezig zijn. 

Nu moet je er nog voor zorgen dat je met de aanwezige informatie een juiste IFC-export maakt. Revit werkt voor het maken van IFC-modellen met translators. Hierin kun je opgeven hoe een IFC gemaakt wordt en welke informatie er wel en welke niet wordt meegenomen naar de IFC-bestanden. Het instellen van een translator kan best wel een lastige bezigheid zijn. Menu’s die hiervoor gebruikt moeten worden, zijn niet altijd even duidelijk en de onderdelen die ingevuld/gekozen moeten worden spreken ook niet altijd voor zich. 

De juiste voorbereiding

Los van het feit dat je het model zelf voorziet van de juiste informatie, kan het handig zijn wat tijd te besteden aan een onderzoek naar translators. Hier valt in veel gevallen wel winst te behalen. Veel partijen maken voor de translators gebruik van add-ins binnen Revit.
Een add-in is een klein stukje software welke ervoor zorgt dat de standaard software meer mogelijkheden krijgt. In het geval van een translator kun je dan denken aan een ruimere maar vooral ook meer overzichtelijke export waar je als gebruiker dan beter sturing aan kunt geven.In de Autodesk-store zijn hiervan verschillende voorbeelden te vinden, maar ook daarbuiten zijn goede tools beschikbaar. Ondanks dat Revit en Archicad veelal worden gezien als concurrerende software (binnen de bouwkundige discipline), heeft GRAPHISOFT een add-in gemaakt om de samenwerking tussen Revit en Archicad te optimaliseren.

De eenvoud van het bedienen van software zoals dit in Archicad is verwekt, zie je dan ook terug in deze add-in: één dialoogvenster waarin alle relevante informatie ingesteld kan worden. Eenvoudig en overzichtelijk, waardoor je tijd bespaart (waar software voor bedoeld is). Vervolgens kun je met Solibri aan de slag. Zoals dat met alle IFC-modellen kan. Middels classificaties, rules based model checks en ITO's kom je alles te weten over de kwaliteit en kwantiteiten van het BIM-model. 

Voorkómen van faalkosten

Met de juiste regelsets controleer je het model op het vlak van PvE. Zijn alle vereiste ruimtes in het model aanwezig? En het aantal m2? Kloppen de ruimtenummers? Modelcontroles gaan door tot en met de uitvoeringsaspecten. Zijn de uitvoeringsmodellen gelijk aan de ontwerpmodellen? Zijn de vereiste stelmarges overal aanwezig? Worden de maximale hijsgewichten niet overschreden? Of dit nu wordt gedaan met een IFC vanuit Revit of een ander modelleersoftwarepakket maakt geen verschil. 
 

Wil je weten wat Solibri voor
jouw bureau kan betekenen?

Laat je dan door onze experts informeren.
Gratis en vrijblijvend.