Intuïtief ontwerpen
met ARCHICAD

Bureau

ArchitectProject

Software
Hoogte Twee

Ir. Peter Groot
& Rudi Koster

Woonhuis IT

ARCHICAD, BIMx
Op het oude industrieterrein Het Havenkwartier in Deventer wordt geëxperimenteerd met de openbare ruimte. Zo’n 90 bedrijven en enkele tientallen bewoners vormen de vaste kern van deze stadswijk voor cultuur, werken en wonen. Een van de woningen is Woonhuis IT, een ontwerp van Hoogte Twee Architecten uit Arnhem. Het huis staat naast de oude directeurswoning, een van de weinige gebouwen die gespaard is gebleven. 
Hoogte Twee kreeg van een particuliere opdrachtgever een zeer beperkt budget voor een nieuw te bouwen gezinswoning. De grootste uitdaging was om het huis daadwerkelijk te kunnen realiseren voor dat bedrag. Peter Groot: “Een tweede uitdaging was het overtuigen van de aannemer dat hij ons ontwerp 1-op-1 kon overnemen om prefab te produceren. Zelf heeft de aannemer er niet meer aan getekend en dat was voor hem even wennen. Wij hebben al het tekenwerk weggenomen."

Ir. Peter Groot
Architect Hoogte Twee
Rudi Koster
Architect Hoogte Twee

Het project is helemaal in ARCHICAD uitgewerkt. Rudi Koster: “Alle gebouwelementen zijn door ons vanuit het ARCHICAD model aan de aannemer aangeleverd. Bijvoorbeeld de gevelelementen zijn in nauw overleg met de aannemer zo uitgewerkt dat de fase werkvoorbereiding van de aannemer bijna kon worden overgeslagen en de elementen direct 1 op 1 konden worden geprefabriceerd in de werkplaats.

Peter Groot: “Het voordeel van ARCHICAD is dat je alles 3D uitwerkt, op elementenbasis. In plaats van het maken van kozijnstaten, werk je het hele gebouw uit en trek je er de informatie, zoals bijvoorbeeld kozijnstaten zo uit. Je bouwt een virtueel gebouw. Daarna druk je op een knop en wordt alles in elementen geëxporteerd. We maakten eigenlijk een mooie handleiding voor de aannemer, die daar dus wel even aan moest wennen.” 

 

“ARCHICAD werkt soepel en snel. Of het nou om een woonhuis gaat of om een woontoren van 70 meter hoog.”

 

Rudi Koster: “Sterk aan ARCHICAD is dat je model ontzettend veel. voor alle partijen goed toegankelijke informatie bevat maar dat je daarnaast ook in elke fase je werk mooi presentabel kunt maken. We kunnen zo heel makkelijk mee in de belevingswereld van opdrachtgevers.” Hoogte Twee gebruikte BIMx om met de opdrachtgever virtueel door het huis te lopen.

Door vanaf de start van het ontwerptraject uit te gaan van prefabricage met een korte bouwtijd is het woonhuis gerealiseerd binnen het krappe bouwbudget. Zonder concessies te doen aan gebruikswensen, ruimtelijkheid of architectonische ambities. 
 

Hoogte Twee koos voor houtskeletbouw vanwege het relatief goedkope karakter van hout. De buitenzijde van het huis werd voorzien van een geperforeerde aluminium gevelbekleding. De werkplaats produceerde de elementen van het woonhuis in een periode van zes weken. Daarna is de geprefabriceerde woning op locatie in drie weken tijd gemonteerd en afgebouwd. 
 

“Eenvoud is de grote kracht van ARCHICAD, het is bijzonder intuïtief in het gebruik.”

Woonhuis IT was genomineerd voor Beste Gebouw van het Jaar 2015 (categorie Particuliere Woonbeleving). Peter Groot: “De jury was erg te spreken over het feit dat we een maatpak wisten te realiseren voor de prijs van een confectiepak.”

Rudi Koster: “Woonhuis IT lijkt heel futuristisch, maar is eigenlijk een heel basic woonhuis. Het is een compacte stadswoning met een robuust uiterlijk. De woning is voorzien van een huid van geperforeerde aluminium profielen die verwijst naar de industriële oorsprong van die plek. Door de grote en kleine perforaties werkt de buitenschil als een voile, een sluier die licht en zicht filtert.”

Meer weten
Weten wat de mogelijkheden van ARCHICAD zijn voor jouw projecten? Vraag een demo aan bij een van onze productspecialisten of download hieronder de gratis Probeer versie van 30 dagen om de ontwerpvrijheid van ARCHICAD direct zelf te ervaren!