Wat is OpenBIM?

Wat is OpenBIM?

OpenBIM, ClosedBIM, IFC en BCF. Allemaal termen die te maken hebben met de mogelijkheid om informatie uit te wisselen met andere software en partijen in het ontwerpproces. In dit blog duiken we dieper in de verschillende betekenissen en voordelen.

OpenBIM vs. ClosedBIM

OpenBIM is een universele benadering voor het ontwerp, realisatie en exploitatie van gebouwen, op basis van open software standaarden en workflows. OpenBIM zorgt er dus voor dat verschillende soorten software met elkaar kunnen communiceren. Zeer praktisch aangezien niet iedereen in het ontwerp- en bouwproces werkt met hetzelfde programma. Een ontwerper of modelleur kiest eerder voor ontwerpsoftware zoals Archicad, maar een calculator of werkvoorbereider zal misschien gewend zijn aan een ander programma.

Wil je meer te weten komen over OpenBIM en Archicad?

Archicad ondersteunt de OpenBIM-werkwijze en is daarom zeer geschikt als je graag via IFC-modellen samen wilt werken met andere partijen. Ontdek in een gratis groepsdemo wat Archicad nog meer te bieden heeft.

Bij ClosedBIM is deze vorm van open communicatie niet mogelijk. Bij ClosedBIM is er sprake van een gesloten systeem, waarbij enkel gecommuniceerd kan worden tussen software en tools die binnen dat systeem vallen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan verschillende software die van dezelfde leverancier zijn. Er is bij ClosedBIM namelijk alleen uitwisseling mogelijk middels een bestandsformaat dat alleen binnen dit gesloten ecosysteem gebruikt kan worden. Doordat dit bestandsformaat geen open standaard betreft is het voor partners in het ontwerp- en bouwproces erg lastig om optimaal aan deze workflow deel te nemen.

OpenBIM is een initiatief van BuildingSMART en wordt door haar leden gepromoot in de gehele AEC-industrie. Dit is de industrie waaronder de architectuur-, engineering-, en bouwsectoren vallen. BuildingSMART is dé wereldwijde brancheorganisatie die de digitale transformatie van de bouwsector aanstuurt. Door middel van certificering worden softwareleveranciers door BuildingSMART gestimuleerd om hun software te testen en te valideren op het gebied van data-uitwisseling. Op die manier streven zij naar verbetering door het creëren en toepassen van open, internationale standaarden en oplossingen voor infrastructuur en gebouwen.

Wat-is-OpenBIM-Vakantiehuis-Spanje-wv-studio.jpg
Een vakantiehuis in Andalusië, Spanje, ontworpen door architectenbureau wv studio met Archicad. Doordat de aannemer van dit Spaanse project slecht Engels sprak was communicatie lastig. Door de OpenBIM software kon alle informatie gedeeld worden en werd alles toch duidelijk.

Voordelen van OpenBIM

Een van de grootste voordelen van OpenBIM is natuurlijk dat de keuze van software geen bepalende factor is. Het is een standaardmethode die gebruikt wordt om samen te werken met andere partijen. Door gebruik te maken van een samengevoegd IFC-model is het voor iedereen in het ontwerp- en bouwproces mogelijk om binnen zijn/haar eigen discipline het model van de benodigde informatie te voorzien. Alle puzzelstukjes van informatie vormen samen een geheel, van prestatiemodel (wat maak ik?) tot productiemodel (hoe maak ik het?). Daardoor is ook het doen van aanpassingen en revisies veel eenvoudiger en kunnen fouten al vroeg in het proces voorkomen worden.

We zetten de voordelen van werken met OpenBIM nog even op een rijtje:

  • Het is een open standaard die voor iedereen toegankelijk is
  • Het verbetert het ontwerp- en bouwproces
  • Het vermindert faalkosten
  • ​De modelinformatie is consistent en up to date
  • Er kan makkelijk met andere partijen gecommuniceerd worden
Wat-is-OpenBIM-Stadspaleizen-Almere-Spaltman.jpg
Stadspaleizen in Almere, ontworpen door Architectenbureau Spaltman. Paul Spaltman creëerde voor zijn bureau een ecosysteem aan software. Archicad is hierbij de centrale spil, omdat het een volledige OpenBIM manier van werken faciliteert.

OpenBIM in combinatie met IFC en BCF

Om in een OpenBIM omgeving de informatie en data daadwerkelijk uit te kunnen wisselen is IFC ontwikkeld. IFC staat voor Industry Foundation Classes en wordt gezien als de taal voor het uitwisselen van modelgeometrie en gegevens. Het is bedoeld om complete projectmodellen uit te kunnen wisselen, in tegenstelling tot DXF/DWG die enkel bedoeld zijn om grafische entiteiten als lijnen, cirkels en arceringen uit te wisselen.

Omdat er mensen van verschillende disciplines vanuit hetzelfde gecoördineerde model werken, is het belangrijk dat issues die boven water komen aan de juiste persoon teruggekoppeld worden, en eenvoudig terug te herleiden zijn naar de locatie in het oorspronkelijke BIM-model. Problemen moeten kenbaar gemaakt worden aan de auteur van het desbetreffende (deel)model. Dit kan gedaan worden met behulp van BCF. BCF legt een directe communicatielijn tussen model checkers en BIM-modelleurs over de aangetroffen issues. BCF staat voor BIM Collaboration Format en is dus het uniforme uitwisselbestand voor issues. Met oplossingen als BIMcollab Nexus kan het delen van deze bestanden ondervangen worden. De issues zijn dan via dit platform direct zichtbaar in de modelleerapplicaties. In tegenstelling tot IFC, waar informatie als eigenschap aan het model wordt toegevoegd, worden met BCF dus juist alleen de issues zelf beschreven.

Meer weten over samenwerken via IFC?

Heb je nog geen ervaring met IFC, maar ben je wel geïnteresseerd om op die manier samen te kunnen werken met andere BIM-pakketten en partners? In de cursus ‘IFC voor Archicad gebruikers’ leer je alle ins & outs over de uitwisseling van je Archicad-model met derden, op basis van IFC.